OptiSolar verzorgt de duurzame warmtevoorziening van golfclub De Hoge Kleij met een combinatie van aardwarmte, PVT-panelen en een Energieschutting.
Een water/water warmtepomp zet de verzamelde energie efficiënt om in warmte voor verwarming en tapwater. Dit systeem benut hernieuwbare bronnen en zorgt voor een hoog rendement en geluidsloze werking.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Om warm water te maken hebben we een bron nodig met een oneindige hoeveelheid energie.
We gebruiken daarvoor de zon, de lucht en de bodem. Met een warmtepomp wordt deze lage tempratuur omgezet naar een hogere bruikbare temperatuur voor verwarming en warm tapwater.
Dit aangevuld met zonnepanelen om zoveel mogelijk ‘eigen’ stroom te gebruiken.
Op de Hoge Kleij gebruiken we drie verschillende geluidloze bronnen:
1e Aardwarmte via 4 boorgaten van 150 meter. Op deze manier halen we ’s winters warmte van 10 – 15 graden Celsius uit de grond en stoppen we ’s zomers weer warmte terug. Zo blijft dit een eeuwige bron voor warmtewinning.
2e Thermodules® die op het dak onder de zonnepanelen gelegd worden en zodoende een PVT-systeem vormen. Thermodules® zijn aluminium profielen speciaal ontwikkeld om dag en nacht warmte aan de buitenlucht te onttrekken. De zon levert daarbij extra warmte.
Bijkomend voordeel is dat de koudere Thermodules de zonnepanelen koelen, waardoor deze efficiënter werken en daardoor meer elektriciteit leveren op warme, zonnige dagen.
3e De Energieschutting® die net zoals de Thermodules dag en nacht warmte aan de lucht onttrekt maar niet op het dak, maar in de tuin geplaatst wordt. Alle drie de bronnen zijn zeer duurzaam omdat ze tot in lengte van jaren meegaan.
Wij gebruiken een zeer stille water/water warmtepomp van M-TEC voor het omzetten warmte-energie omzet in bruikbare warmte-energie.
Een water/water warmtepomp onttrekt via een open of gesloten bron warmte uit de aardbodem of – via Thermodules® op het dak of de Energieschutting® – in uw tuin aan de buitenlucht. Dit wordt met een hoog rendement omgezet in energie voor het verwarmen of koelen van het clubgebouw en/of het verwarmen van tapwater.
Het werkt zo:
In een water/water warmtepomp circuleert een speciale vloeistof (koudemiddel) door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper. De warmtepomp gebruikt warmte uit de bron en zet de daar aanwezige temperatuur met behulp van de compressor om in warmte met een temperatuur van bijvoorbeeld 35 graden voor centrale verwarming of 55 graden voor warm tapwater.